Megújul a Matievics borászat


Friss híreink, programajánlataink

Megújul a Matievics borászat

Matievics Borászat

… és ezzel együtt a websitunk és a blogunk is. Mivel követőink egy jelentős része már járt a vendégházunkban, vagy részt vett különleges borkóstolóink egyikén, ezért – ha nem bánod – közvetlen, tegeződő hangnemet használnánk. Bízunk benne, ezt azok is jó szívvel veszik, akik még csak ezt követően jönnek el hozzánk. Mert van miért!

A Matievics borászat elkezdte az átállást a bio szőlőművelésre

Talán már hallottad, hogy több éves gondolkodást követően tavaly nyáron komoly lépésre szántuk el magunkat. 9 évvel azután, hogy telepítettük az első tábla szőlőnket (gyakorlatilag nulla tapasztalattal), megérett bennünk a döntés: a Matievics borászat átáll a szőlő ökológiai (bio) művelésére.

Három meghatározó tényező vezetett el minket idáig:

  1. a fenntarthatóság,
  2. a bioborok különleges világa, illetve
  3. egy számunkra nagyon hiteles villányi bioborászat.

A fenntarthatóság  a borok álma

Napjainkban mind gyakrabban (de sajnos mégsem elég súllyal) előkerülő téma a fenntarthatóság kérdése. Nagyon szerencsésnek érezzük magunkat, hogy ilyen közel élhetünk a természethez, és hálásak vagyunk, hogy milyen sokat kapunk a földtől, a természettől. Azt szeretnénk, ha gyerekeinknek, unokáinknak is lenne esélye erre – akár itt, ezen a helyen tartja őket az élet, akár máshova kerülnek.

Vigyázni szeretnénk erre a földre – konkrétan és átvitt értelemben véve is – aminek az egyik lényeges része, hogy ne vigyünk bele olyat, ami nem oda való:

  • a vegyszeres gyomirtás,
  • a betegségek elleni felszívódó szerek használata,
  • a kártevők elleni vegyszeres védekezés helyett

egy fenntartható egyensúly kialakítására törekszünk.  Célunk, hogy a talaj, az abban lévő élővilág, a takarónövényzet, a szőlő környékének állatvilága fenntartható egyensúlyban élhessen magával a szőlővel, miközben a vegyszeres beavatkozás minimális, és kontakt szerekre korlátozódik.

Mi az a biobor és miben más?

A második tényező, amely miatt a Matievics borászat elkezdte az átállást az organikus szőlőtermesztésre, hogy vonzott minket a bioborok – szerintünk –sokrétűbb  világa. Míg a nagy felvevőpiaccal rendelkező termelőknél fontos a kiegyensúlyozott, évről évre ugyanazokat az ízeket biztosító termelési módszer, nekünk ez nem feltétlenül célunk.

Tapasztalatunk szerint a bioborok világa kevésbé uniformizált, ráadásul rengeteg izgalmat, sokféleséget rejt. Még akkor is, ha egy-egy adott évben esetleg a kudarcra is fel kell készülni. De mi ennek is a jó oldalát nézzük: legalább lesz alapanyag egy jó borpárlathoz…

Hasonlóképpen gondolkozik egy villányi borászat is, amely számunkra nagyon hitelesen képviseli ezt az irányt. Remek boraik és emberi hozzáállásuk a szőlőtermeléshez és a borok világához nagyon nagy lökést adott nekünk döntésünk meghozatalában.

A Matievics traktor

Szóval érdekes, izgalmas úton indultunk el fél évvel ezelőtt (az adminisztrációs folyamatokkal most nem untatnálak), és reméljük, te is csatlakozol hozzánk ezen az úton. A blogon és a Facebook-oldalunkon (Link: http://www.facebook.com/matievicsbor/) folyamatosan tudósítunk majd a Matievics borászat mindennapjairól, a borkóstolókról, a különleges vacsorákról, amelyeken reméljük, téged is sokszor láthatunk vendégül.

Ha szeretnéd, akár még az új traktoromba is beszállhatsz. Mert hogy igen, megvettem életem első (és vélhetőleg egyetlen) traktorát, mivel a növényvédelem mostantól teljesen az én feladatom.

Biztosan tudod, mekkora élmény beülni egy frissen vett járműbe, amelynek „új autó szaga” van. Ha hiszed, ha nem, létezik “új traktor szag” is! Alig várom, hogy te is megismerd.